به گزارش "راهبرد معاصر"؛مناظره علیرضا زاکانی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی و سیدمصطفیتاجزاده معاون سیاسی وزارت کشور در دوران اصلاحات با موضوع بررسی وقایع سال ۷۸ و فتنه ۸۸ برگزار شد.
علیرضا زاکانی در ابتدای این برنامه اظهار داشت: معتقدم ارزش مردم و اسلام و اهمیت رهبری دینی در انقلاب مشخص شده است.وی با بیان اینکه انقلاب به پیروزی رسید و عزت فراهم شد، گفت: پرونده استبداد بسته شد ونطام سلطه به چالش کشیده شد.
زاکانی ادامه داد: در مسیر طی شده هرکجا به اسلام عمل کردیم و نوکری مردم را پیشه کرده و تبعیت از رهبری داشتهایم، موفق شدهایم و هرکجا غیر از این عمل کردهایم ضرر کردهایم.
نماینده سابق مجلس دستاوردهای ۴۰ ساله انقلاب را افتخارآمیز دانست و گفت: توفیقات زیادی به دست آوردهایم و ضعفهایی هم داریم. چون هم دشمن بیرون داریم و هم موانع داخلی. گرچه چهل سال هم برای تحقق اهداف، زمان بلندی نیست.
وی با بیان اینکه دشمن خارجی مشخص است و آمریکا و صهیونیسم است، تصریح کرد: مانع درونی هم مشخص است؛ ضد انقلاب و همه ریزشهای انقلاب که به واسطه طمع یا خوف همراه شده بودند و یا سختی راه یا دنیاطلبی باعث شد مسیر انقلاب را ترک کنند.
زاکانی ادامه داد: معتقدم اهمیت مانع داخلی از دشمن خارجی بیشتر است. آنچه به موانع داخلی مربوط میشود، پرستش خدایگان دروغین است؛ یعنی پرستش قدرت، ثروت و بیگانه.
وی با بیان اینکه امروز عدهای با سه ضلع ثروتاندوزی نامشروع، قدرتطلبی و تبعیت از بیگانه به جان انقلاب افتادهاند، افزود: این سه ضلع با ایجاد بحران برای جامعه شرایط را به سمتی میبرند که مردم را در مقابل انقلاب قرار دهند.
زاکانی ادامه داد: اگر عقبافتادگی میبینیم عاملش بیش از همه، موانع داخلی است. اگر شعار استقلال و آزادی و پیشرفت مادی و معنوی و حمایت از مظلومان دنیا با موانعی روبهرو است، عامل اصلی تحقق آنها این موانع درونی است.
زاکانی با بیان اینکه ما اول انقلاب دارای تجربه و امکانات لازم نبودیم، گفت: اما امروز بعد از چهل سال کسی آزمون و خطا را نمیپذیرد؛ هم تجربه داریم هم امکانات مادی و معنوی و جوانان فرهیختهای که میتوانند امور کشور را در اختیار آنها قرار دهیم تا کشور را از مخمصههایی که هست نجات دهند.
زاکانی ادامه داد: امروز باید روح خودباوری را احیا کرد و امید را برگرداند تا به تعبیر بنده انقلاب سوم را رقم بزند.
نماینده سابق مجلس گفت: کسانی که در سه ضلع قدرتطلبی، ثروتاندوزی و بیگانهپرستی قرار دارند، مسیری را میروند که در آن مافیای پنهان حضور دارد و بین اینها پیوند فرهنگی، سیاسی و اقتصادی بزرگی وجود دارد.
زاکانی با بیان اینکه برای این افراد، دین و مردم هیچ اهمیتی ندارد اظهار داشت: نه تعریفی از اصلاحات حقیقی دارند نه چیزی، فقط ایجاد چالش برای انقلاب را دنبال میکنند؛ اموال مردم را غارت میکنند و در امور سیاسی اگر بتوانند دست در جیب دانشجو میکنند.
زاکانی با بیان اینکه پیوستگی قدرت و ثروت در کشور بیداد میکند، تصریح کرد: حادثه ۷۸ و ۸۸، حلقههای مفقوده همین جریان است. عوامل ۷۸ همان آفرینندگان ۸۸ هستند. اساس پیوستگی اینها هم دعوای قدرت و ثروت و تبعیت از بیگانه است.
وی درباره حوادث کوی دانشگاه در سال ۷۸ گفت: در کوی دانشگاه اتفاقی که افتاد این بود که عدهای در عرصه سیاسی کم آوردند و در ازای تیتری که روزنامه سلام زد، وزارت اطلاعات خاتمی شکایت کرد و آن روزنامه بسته شد. نشریاتشان هم دست به تهدید زدند.
زاکانی ادامه داد: همان شب و در حالی که ایام امتحانات بود، در کوی دانشگاه عده قلیلی جمع میشوند و شروع به آشوب میکنند؛ مهد کودک را آتش میزنند و اموال عمومی را تخریب میکنند. اینها مسائلی است که مورد اشاره کسی قرار نمیگیرد و همه از ورود پلیس صحبت میکنند؛ این در حالی است که قبل از آن، شکستن قانون و حریم مردم شروع شد.
زاکانی: دوستان تاجزاده فقط یک طرف را محکوم میکنند
زاکانی با بیان اینکه یک نفر را گروگان گرفتند و آزاد کردند و سه نفر دیگر را گروگان گرفتند، گفت: در نهایت موسوی لاری دستور برخورد داد و برخورد بسیار غلطی هم صورت گرفت ما هم اخلال اولیه را محکوم میکنیم هم ورود به کوی را. ما از اول هر دو را محکوم کردهایم، اما دوستان تاجزاده فقط یک طرف را محکوم میکنند.
وی با بیان اینکه نیروی انتظامی هم تخریب کرد اما اشتباه کرد، گفت: اما در داخل کوی هم اتفاقاتی افتاد. کشتهسازی شد و انواع اتفاقات رخ داد. ما هم ضرب و شتم را محکوم میکنم و هم آشوبها را، اما پلیس هم هفتاد مجروح داد و سه پلیس شهید شدند و یک نفر به نام عزت ابراهیمنژاد با کلت ۴۵ از دنیا رفت.
نماینده سابق مجلس حادثه کوی دانشگاه را یک سناریو از پیش تعیینشده دانست و گفت: ماحصل آن این بود که حیثیت نظام را ببرد و مسیری را برود که انقلاب و نظام دچار چالش بشود.
وی ادامه داد: در آن قضیه به همراه جمعی از دانشجویان وارد عرصه شدیم. من آبادان بودم و در بازگشت، مستقیم به کوی دانشگاه رفتیم که تاجزاده و دیگران داخل کوی بودند. وضع اسفناک بود؛ خودم را بین دانشجویان و نیروی انتطامی حایل کردم و گفتم نزنید.
زاکانی ادامه داد: چیزی که آن زمان برای من واضح شد این بود که تاجزاده و دوستان علاقه ندارند قضیه جمع شود بلکه برخی مسئولین از جمله مصطفی معین هم با استعفا کردن شعله آتش را بیشتر کنند.
مسئول اسبق بسیج دانشجویی کشور با بیان اینکه در آن ماجرا کسی کاری به حق و حقوق دانشجو نداشت گفت: محصول این کار، تبدیل به زخم کهنهای شد بر پیگر چهل ساله نظام.
زاکانی با بیان اینکه تاج زاده و دوستان همیشه دم از آزادی میزنند، گفت: ما درخواست تجمع کردیم. مدیرکل آقای تاجزاده یعنی آقای حقشناس زنگ زد و گفت تاجزاده میخوهد شما را ببیند. شما اولین گروهی هستید که درخواست تجمع دادهاید؛ بیایید با دفتر تحکیم تجمع خود را برگزار کنید.
زاکانی: آقای حقشناس گفت مرزبندی خودت را تغییر بده
وی خاطرنشان کرد: به آقای حقشناس گفتم من دفتر تحکیمیها را خودی نمیدانم؛ آنها به دنبال شعلهور کردن آتش هستند اما ما میخواهیم قضیه را بخوابانیم. آقای حقشناس گفت مرزبندی خودت را تغییر بده و تبدیل به خشونتطلب و غیر خشونتطلب بکن تا نهضت آزادی هم بتواند در تجمع شما شرکت کند. من هم گفتم وای به حال مملکتی که شما مدیرکل سیاسی وزارت کشور آن هستید؛ چرا که همه این آتشها از سفره نهصت آزادی بلند میشود.
زاکانی با بیان اینکه در جلسهای که برگزار شد، موسوی لاری و ربیعی و سایرین فشار آورند که تجمع را برگزار نکنید و یک تجمع برگزار کنید، گفت: گفتیم ما دنبال حق دانشجو هستیم و تجمع خود را برگزار میکنیم. تاجزاده گفت شما مجوز نگرفتید؛ ما هم گفتیم چند روز است همه دارند بدون مجوز هر کاری دوست دارند میکنند؛ ما هم بدون مجوز برگزار میکنیم، مگر اینکه شما رسماً اعلام کنید که نمیتوانید تجمع برگزار کنید.
وی افزود: چند روز بعد وزارت کشور اعلام کرد که مجوز برگزاری تجمع ندارید. ما که به عنوان دانشجو میخواستیم برویم تجمع برگزار کنیم نگداشتند، اما همان روز میدان را به علی افشاری و دوستان دادند؛ لذا شعار آزادی که آقای تاجزاده و دوستانشان میدهند، دروغ است و آنها دیکتاتورهای به تمام معنا هستند و اسم آزادی لقلقه زبانشان است.
تاجزاده: برای آینده به حداکثر تسامح معتقدم
در این مناظره مصطفی تاجزاده فعال سیاسی اصلاح طلب اظهار داشت: جامعه ما بشدت نیازمند گفت و گو هست و ای کاش هرچند در صدا وسیما و رسانههای داخلی انجام شود.
وی افزود: صدا وسیما از این جهت در طول ۲۰ سال چنان ضعیف عملکرده که به زیان ده تریننهاد عمومی کشور تبدیل شده است.
تاجزاده با بیان اینکه من تمایل داشتم این بحت در دانشگاه انجام شود ولی آقای زاکانی مایل نبود گفت: در مورد ۷۸ معتقدم برای کشف حقیقت باید بدون تسامح اتفاقات را نقد کنیم ولی برای آینده به حداکثر تسامح معتقدم و باید از سرمایه و تخصص همه ایرانیان استفاده کنیم.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه هیأتی به پیشنهاد خاتمی برای اتفاقات ۱۸ تیر در شورای عالی امنیت ملی تشکیل شد گفت: در آن جمع که کمتر ۱۰ روز پس از ۱۸ تیر تشکیل شده بود بعد از تحقیقات مفصل میدانی و … نهایتاً گزارشی ارائه شد که در اختیار رهبری گذاشته شد و برای اولین بار از رادیو و تلویزیون خوانده شد.
تاجزاده با بیان اینکه صحبتهای چند دقیقهای زاکانی چند دروغ دارد تصریح کرد: اولین سوالی که در آن کمیته مطرح کردیم این بود که این راهپیمایی جدید است که قبلاً هم اتفاق افتاده و نتیجه آن شد که حداکثر ۱۴ مورد در همان سال تجمع اتفاق افتاده است.
وی افزود: تا الان بعد از ۲۰ سال هیچ سرنخی پیدا نشده که این حرکت دانشجویان حرکتی سازماندهی شده برای از بین بردن آبروی جمهوری سلامی بوده است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب ادامه داد: فرق من با زاکانی و دوستانشان این است که به بخشی از نظرات رهبری انتقاد دارم و ایشان هم همینطور است ولی رویش نمیشود بگوید. ایشان حرف رهبری را میشنود ولی میگوید باید تمام حرفهای رهبری را شنید.
وی با بیان اینکه هیچ نهادی تا این لحظه نتوانسته ثابت کند که دانشجویان حرکتی تحریک شده از طرف دیگران انجام دادند گفت: آن قدر تجمع آرام بود که بعد از انجام آن بنر و پاترول یوسف آباد به مقر خود برگشته است.
تاجزاده افزود: سپاه و نیروی انتظامی سندی بدهند که ۲۰ سال پیش فلان نهاد حرکت تحریککننده و سازمان یافته انجام داده است.
شما جرأت ندارید گزارش مجلس ششم درمورد ۲۵ خرداد ۸۸ را منتشر کنید
وی در مورد چرا بخشی از این مناظره با بیان اینکه آنقدر تناقض در صحبتهای زاکانی زیاد است که نمی دانم از کجا شروع کنم خاطرنشان کرد: شما میگوئید دو طرف را محکوم کردیم درصورتیکه یکطرف را در بیانیه تان محکوم کردید.
تاجزاده با بیان اینکه مشخص به ما بگویید شروع دانشجویان از ساعت نه و نیم را چطور مطرح کنیم تصریح کرد: شما جرأت ندارید گزارش مجلس ششم درمورد ۲۵ خرداد ۸۸ را منتشر کنید. شما که آن قدر شجاعت دارید این گزارش را منتشر کنید.
وی افزود: بیست سال برای سازمانهای اطلاعاتی ایران کافی نیست که بفهمند این تظاهرات سازماندهی بوده است یا نه؟ سازمانهایی که جاسوس اسرائیلی را در عرض چند ماه دستگیر میکند.
معاون سیاسی وزیر کشور اصلاحات ضمن تاکید بر اینکه پدیدهای بنام لباس شخصیها داریم که در این ۲۰ سال جنایت آفریدهاند گفت: طبق گزارش شوری عالی امنیت ملی در آن شب چند نقش مخرب ایفا میکنند. نقش اول درگیری به دانشحویان نقش دوم تحریک کمیته برای ورود به دانشگاه است.
تاجزاده با بیان اینکه گروه فشار عامل حادثه کوی بود و نقش مخرب را این نیروی انتظامی و دانشجویان را ایفا میکرد گفت: چرا یعد بیست و پنج سال با ابن گروه فشار برخورد نمیشود در حالی که با هر وسیلهای عامل ایجاد بینظمی میشوند.
بعد از بیست سال ضارب عزت ابراهیم نژاد پیدا نشده است
وی در پاسخ به سوال زاکانی درمورد دلیل عدم اعطای مجوز تجمع به بسیج دانشحویی گفت: خیلی از ملت نمیدانند داستان را گفت: آن روزها چنان فضای جامعه ملتهب بود که مجوز تجمع نیازمند مجوز کل شورای تأمین بود. من مجوز ندادم از آقای لاریجانی میگرفتید. بدلیل اینکه بنا بر این بود دانشگاه باهم با هر نوع خشونتی برخورد کند و اینطور نباشد که امروز به این دانشجویان مجوز دهیم و فردا گروههای دیگر دانشحویی مجوز بخواهند.
وی با اشاره به نابیناشدن فردی در جریان حادثه کوی دانشگاه بر اثر گاز اشک آور افزود: این چه لباس شخصی است که سلاح و گاز اشک اور دارد و آدم کور میکند و ضارب راست راست راه میرود. بعد از بیست سال ضارب عزت ابراهیم نژاد پیدا نشده است گفت: اینجا مسائلی است که مردم باید بدانند و باید صریح و روشن به مردم بگوییم.